یک فنجان چای داغ‌
ساعت ٤:٥٠ ‎ب.ظ روز ٢٠ تیر ۱۳۸٧  
 
   
روزانه یک میلیارد فنجان چای در جهان نوشیده می‌شود که از این حیث پرطرفدارترین نوشیدنی جهان است.

روزانه یک میلیارد فنجان چای در جهان نوشیده می‌شود که از این حیث پرطرفدارترین نوشیدنی جهان است.خاستگاه اصلی چای را کشور چین می‌دانند. این گیاه در ابتدا به عنوان دارو مصرف می‌شد ولی از قرن ۶ میلادی به بعد در چین به عنوان نوشیدنی و برای رفع تشنگی و خستگی مورد استفاده قرار گرفته است.
پیشینه مصرف چای در ایران نیز به قرن هفدهم بر می‌گردد، اما کشت این گیاه نخستین بار در سال ۱۲۷۶ شمسی انجام شد. در طی این مدت این گیاه چنان محبوبیتی یافت که هم اکنون به عنوان نوشیدنی سنتی ایران شناخته می‌شود.
مصرف دم‌کرده چای باعث تسریع حرکات تنفسی، سرعت در گردش خون، رفع خواب‌آلودگی، احساس تجدید نیرو، تقویت نیروی فکری، گوارش بهتر غذا و تعریق می‌شود از این‌رو چای را هنگام خستگی، ضعف عصبی، میگرن، بیماری‌های قلبی و آسم می‌توان تجویز کرد.
در پژوهش‌های امروزه مشخص شده چای ممکن است در کاهش خطر برخی بیماری‌های مزمن عمده مثل سکته، حمله قلبی و بعضی سرطان‌ها مفید باشد. همچنین نوشیدن چای می‌تواند از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری کند.
چای با پیشگیری از تشکیل پلاک دندانی برخی باکتری‌های دندانی را که می‌توانند باعث بیماری لثه شوند، نابود می‌کند.
ویتامین‌های،گروه ب، ث و ای نیز در چای وجود دارد.
● نکاتی به رنگ چای‌
▪ افزودن شکر و مصرف قند می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند. پس بهتر است چای را بدون افزودنی بنوشید.
▪ نوشیدن چای (از نوع چای سیاه) پررنگ و غلیظ ممکن است برای عده‌ای باعث تحریک اعصاب و تپش قلب شود.
▪ چای مرغوب باید رنگی قهوه‌ای مایل به سیاه و ملایمی داشته باشد، باید گس باشد و هیچ‌گونه بوی غیرطبیعی ندهد در غیر این صورت چای طبیعی نیست و با افزودن طعم دهنده‌ها، رنگ‌ها و عطرهای مصنوعی و شیمیایی فرآوری شده است.
▪ چایی که حاوی عطرهای مصنوعی و شیمیایی باشد خواص این نوشیدنی را ندارد و ممکن است زیان‌آور نیز باشد.
▪ زمان دم کشیدن چای مرغوب حدود۲۰ دقیقه است در حالی‌که چای فرآوری شده با رنگ‌ها و طعم‌های غیر طبیعی در مدت کوتاهی دم می‌کشد و رنگ می‌اندازد.
▪ مصرف چای داغ در ایجاد سرطان مری موثر است.
▪ برای معطر کردن چای می‌توان به آن مقداری گل یاس، گل سرخ، گل بهار نارنج، نعنا، هل،لیموی خشک یا تازه، چند پر زعفران (بسته به علاقه و ذائقه) به صورت ترکیبی یا به تنهایی اضافه کرد.
▪ چای ایرانی (نوع مرغوب آن) در مقایسه با چای‌های خارجی خالص‌تر است، زیرا برای خوش عطر و طعم کردن آن از مواد معطر استفاده نمی‌شود.
▪ مصرف چای فواید زیادی دارد، اما اگر همراه شیر مصرف شود این تاثیرات از بین خواهد رفت.
▪ مصرف چای بلافاصله پس از غذا موجب کاهش جذب آهن موجود در غذا می‌شود.

کلمات کلیدی: